5 Tévhit az otthoni munkával kapcsolatban
Van néhány tévhit az otthoni munkával kapcsolatban, amit mindenképpen szeretnék tisztázni.

1. Bárki tud otthonról dolgozni

Sajnos, ez nem így van. Szívesen állítanám, hogy de, bárki képes, de akkor nem lennék őszinte, ami távol áll tőlem. Van, akinek egészen egyszerűen nem való az otthoni munka. Aki konkrétan „megőrül” otthon. Ha valaki nem érzi jól magát otthon egyedül, ha bezárva érzi magát, az szenvedni fog. Ha kell, hogy emberek vegyenek körül, ha lételemed a közösség, ha csak csapatban tudsz dolgozni, akkor, fájó szívvel, de azt kell mondanom, nem fogod élvezni az otthoni munkát.

2. Az otthoni munka egyenlő az átveréssel, az MLM-mel

Nem igaz. Sok az átverős hirdetés, amiben otthoni munkát hirdetnek, de ez nem jelenti azt, hogy maga a műfaj átverés lenne. Számos online vállalkozás van már most is, számos profillal. És nem, az otthoni munka nem azt jelenti, hogy kezdj el mlm-mel foglalkozni. Nem akarom persze megbántani azokat sem, akik hálózat építéssel foglalkoznak, de az otthoni munka azért ennél jóval több területből áll. Lehet webshopod, tarthatsz online tanfolyamokat, írhatsz és értékesíthetsz e-bookokat, adhatsz online tanácsadást, értékesíthetsz szolgáltatást, vagy épp ezek kombinációja is lehet egy online vállalkozás, amit otthonról végzel.

3. Nincs főnök, nincs felelősség!

Óriási tévedés! Még hogy ne lenne főnököd? Dehogyisnem! Te vagy a saját főnököd! És ez hatalmas kihívás lesz, de egyben az egyik legjobb dolog is. Ha online vállalkozásba fogsz, akkor neked kell felállítanod a szabályokat, a határidőket, neked kell megoldanod a felmerülő problémákat, de ugyanakkor, te is aratod le a siker babérjait! Képesnek kell lenned arra, hogy „magadtól” betartsd a határidőket, hogy ne lazsálj, hogy amit egy napra beterveztél, azt végezd is el. Nagy-nagy önfegyelemre van szükség ahhoz, hogy ne tologasd a feladatokat, hogy koncentrálj a munkára és ne mással foglalkozz, csak mert otthon vagy.  Viszont, ha valami váratlan esemény jön közbe, sokkal rugalmasabban alakíthatod a munkaidődet, mint egy irodában például. És hidd el, ha te vagy saját magad főnöke, akkor meg fogod tapasztalni, milyen a számodra legjobb, legmegértőbb főnök!

4. Mindig mindenre/mindenkire van időd!

Azt szoktam mondani, az, hogy valaki otthonról dolgozik, az csupán csak földrajzi kérdés. Attól még ez ugyanolyan munka, mintha egy irodában vagy egy műhelyben ülnél a város másik végén. Azért mert otthonról dolgozol, nem jelenti azt, hogy bárki, bármikor rád törhet, feltarthat, órákat fecserészhet veled telefonon. Azért, mert otthon dolgozol, senki se várja el tőled, hogy a háztartás lesz az első. Nyilván sokkal könnyebb napközben egy gomb nyomással beindítani a mosógépet, tíz perc szünetet tartva kiteregetni, de hatfogásos ebédet, vacsorát ne várjon el tőled senki. és persze az is nagy könnyebbség anyaként, ha beteg a gyerek, simán otthon tudsz maradni veled, mert megértő a főnököd és esze ágában sincs fenyegetőzni. Lásd a fentebbi pontot. Online vállalkozóként is dolgozol, ráadásul, minden hozzá kapcsolódó munkakört Te fogsz ellátni. Hacsak nincs annyi tőkéd, hogy már az induláskor kapásból kiszervezd a feladatokat, vagy alkalmazottakat vegyél fel. De azért, valljuk meg, nem ez a szokványos.

5. Az online vállalkozás nem munka, csak hobbi!

Őszinte leszek, ettől tudok a leginkább a falnak ugrani. Sokaknak az van a fejében, hogy a munkahely egyenlő egy olyan hellyel, ahová hosszú időt kell utazni, ahova kötelező reggel 8 óra előtt beérni, ahonnan csak késő délután szabd eljönni, ahol van jópár kolléga, akik fúrnak-faragnak a hátad mögött, ahol divat a főnököt szidni, ahol szabadságot kell kunyerálni, ha dolgod van, neadja isten pihenni szeretnél. Ha otthonról dolgozol, sokaknak teljesen mindegy, hogy mennyit és mit, az nem munka. Az csak hobbi tevékenység. És hiába leszel sikeres vállalkozó, mindig lesz valaki a környezetedben, aki sajnálkozó pillantással hallgatja a történeteidet és hétről-hétre átküld neked emailben egy tuti jó állás lehetőséget, mert a környékükön épp árufeltöltőt keres a Tesco. Ezzel szemben az igazság az, hogy évről-évre növekszik a sikeres online vállalkozások száma, mert ha hiszed, ha nem, ez a jövő. Nem állítom, hogy online vállalkozóként kolbászból van a kerítés, hogy csupa móka és kacagás az élet. Mert ez nem lenne igaz. Otthonról is keményen kell dolgozni, vannak nehézségek, néha egyedül érzi magát az ember, de ugyanakkor hatalmas szabadság is. Én például sokkal kiegyensúlyozottabb vagyok, mióta itthonról vállalkozóként dolgozom, mert azt csinálom, amit a legjobban szeretek, amihez a legjobban értek. Nem is munkaként élem meg, hanem „szerelemként”. Nem utálom a hétköznapokat, ahnem alig várom, hogy dolgozhassak valamin, amit én hoztam létre, amit én építettem fel. És Te? Szeretnél ilyen hétköznapokat?

Az ndomotor.hu oldal célja, hogy levegye a válladról a weboldal készítés minden nyűgét s baját. Azért, hogy te azzal foglalkozhass, ami a legfontosabb a számodra, hogy pénzt termelhess. Ebben a szövegeimmel és a design kivitelezéssel szeretnék én is segíteni neked.

Dömötör Nikoletta, online kommunikációs szakember, szövegíró, weboldal készítő

Szakterületem a hatékony online kommunikáció, a szövegírás és a hozzájuk tartozó design kivitelezése is. Folyamatosan képezem magam azért, hogy neked a lehető leghatékonyabb szövegeket tudjam írni. Weboldalt készíteni pedig imádok.